Sıvı yağlı sütlü un helvası nasıl yapılır?

Geleneksel tatlılar arasında özel bir yeri olan sıvı yağlı sütlü un helvası, hem pratik hem de lezzetli bir seçenek. Unun kavrulma sürecinden şerbetin eklenmesine kadar her aşaması titizlikle hazırlanan bu tarif, misafirlerinize ikram edebileceğiniz nefis bir alternatif sunuyor.

19 Kasım 2025

Sıvı Yağlı Sütlü Un Helvası Tarifi


Malzemeler:


  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıvı yağ (tercihen ayçiçek yağı)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz veya fındık (isteğe bağlı)
  • 1 paket vanilya

Yapılışı:


1. Unun Kavrulması:

  • Geniş bir tencereye veya tavaya unu alın.
  • Orta ateşte, sürekli karıştırarak unu kavurmaya başlayın. Unun rengi hafif pembemsi bir ton alana ve kokusu çıkana kadar bu işleme devam edin (yaklaşık 15-20 dakika). Unun yanmamasına dikkat edin.

2. Yağın Eklenmesi:

  • Kavrulan unun üzerine sıvı yağı ekleyin ve unla birlikte 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Yağ ve unun iyice karıştığından emin olun.

3. Şerbetin Hazırlanması:

  • Ayrı bir tencerede süt ve toz şekeri karıştırın. Şeker eriyene kadar hafifçe ısıtın (kaynatmayın). Bu, şerbetin sıcak olmasını sağlar ve helvanın topaklanmasını önler.

4. Helvanın Pişirilmesi:

  • Sıcak sütlü şerbeti, kavrulmuş un ve yağ karışımının üzerine yavaş yavaş dökün, sürekli karıştırarak topaklanmayı önleyin.
  • Helva kıvam alana ve tencerenin dibini gösterecek şekilde yoğunlaşana kadar orta ateşte karıştırarak pişirin (yaklaşık 5-10 dakika).

5. Son Dokunuşlar:

  • Ocağın altını kapatın, vanilyayı ve isteğe bağlı olarak dövülmüş cevizi veya fındığı ekleyip iyice karıştırın.
  • Helvayı, ısıya dayanıklı bir kaseye veya servis tabağına alın.

6. Dinlendirme ve Servis:

  • Helvayı 10-15 dakika kadar dinlendirin, ardından ılık veya oda sıcaklığında servis yapın. İsterseniz üzerini tarçınla süsleyebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Unu iyice kavurmak helvaya lezzet verir, bu yüzden sabırla karıştırın.
  • Şerbeti sıcak eklemek, helvanın kıvamının ideal olmasını sağlar.
  • Helvayı pişirirken sürekli karıştırmak, topaklanmayı önler ve pürüzsüz bir doku elde etmenize yardımcı olur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Sıvılarda Yoğunluk Nedir?
Sıvılarda Yoğunluk Nedir?
Prostat Sıvısı Belirtileri ve Tedavisi
Prostat Sıvısı Belirtileri ve Tedavisi
Belden Sıvı Alınmasının Nedenleri?
Belden Sıvı Alınmasının Nedenleri?
Beyinde Sıvı Belirtileri ve Tedavisi
Beyinde Sıvı Belirtileri ve Tedavisi
Beyin Omurilik Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Beyin Omurilik Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Güncel
En bilinen Sıvı Yakıtlar Şunlardır
En bilinen Sıvı Yakıtlar Şunlardır
Güncel
Dizde Sıvı Kaybı Belirtileri ve Tedavisi
Dizde Sıvı Kaybı Belirtileri ve Tedavisi
;