Sıvı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Haziran 2024

Sıvı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sıvı Nedir?

Sıvı, içine konulan kabın şeklini alabilen ve üstü yatay bir düzlem haline gelebilen akışkan bir maddedir. Belli bir kütlesi ve hacmi olan, ancak sabit bir şekli olmayan maddelerdir. Molekülleri birbirlerine göre devinim yapabilirler, fakat bir tür yapışma gücü etkisiyle şekli değişmez ve içine konulan kabın şekliyle sınırlıdır. Bu, sıvının kendine özgü özelliklerini belirler. Sıvı, maddenin üç ana hallerinden biridir. Sıvılar, içine girdikleri kabın şeklini alır ve akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde özgürce hareket ederler, ancak partiküllerin birlikte çekim yeteneği, hacmin izin verdiği miktarda sınırlıdır. Sıvılar sıkıştırılamazlar.

Sıvıların Özellikleri

Sıvıların hacmi, basınç ve sıcaklık gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Sıvılar iletkendirler; ancak iletkenlikleri içinde bulunan maddelere göre değişir. Örneğin, şekerli su ve saf su yalıtkanken, tuzlu su iletkendir. Maddenin sıvı hali, kendine özgü bir şekli yoktur, yani belirli bir biçime sahip değildir. Sıvılar akışkan oldukları için bulundukları kabın şeklini alırlar. Sıvı durumdaki atom veya moleküller, katı maddelerden daha düzensiz olup tanecikler arasındaki boşluklar katılardan daha fazladır, ancak yine de sıkıştırılamazlar. Çok az düzensiz hareket ederler. Ayrıca, içine konuldukları herhangi bir şeyin şeklini alabilirler ve bir durumdan başka bir duruma geçebilirler.

Sıvıların Moleküler Yapısı

Sıvılar, molekülleri düzensiz olarak hareket eden gazlar ile düzenli olarak istiflenmiş katılar arasında bir özelliğe sahiptirler. Moleküller arası çekim güçleri, sıvıların birçok özelliğinin belirlenmesine sebep olur. Sıvıların özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sıvılar içine konuldukları kabın şeklini alırlar.
  • Basınç artırıldığında sıvıların hacminde ölçülebilir bir değişiklik olmaz; ancak sıcaklık arttığında hacimleri az da olsa artar ve yoğunlukları düşer.
  • Aynı kaba konulan iki sıvı, temasa geldiklerinde birbirlerinin içinde karışırlar.
  • Sıvılar dökülmeye karşı tepki gösterirler.
Sıvıların Yüzey Gerilimi ve Buharlaşma

Sıvıların yüzey gerilimleri vardır. Açık bırakılan kaptaki sıvılar buharlaşır. Sıvı miktarları hacim birimi ile ölçülür. Litre, metre küp gibi birimlerle ifade edilir. Sıvı ölçü birimlerinin temel birimi litre veya galondur. Litre, simgesi "l" ile ifade edilir. Litreden küçük sıvı ölçüleri litrenin alt katlarıyla yani desilitre, santilitre ve mililitre ile ölçülür. Litreden büyük sıvı ölçüleri litrenin katlarıyla ölçülür; dekalitre, hektolitre ve kilolitre gibi. Bu katların simgeleri ise dekalitrenin ki "dal", hektolitrenin ki "hl", kilolitrenin ki "kl", desilitrenin ki "dl", santilitrenin ki "cl" ve mililitrenin ki "ml"dir. Sıvı ölçü birimleri 10'ar 10'ar büyür ve 10'ar 10'ar küçülür. Bir sıvı ölçü birimi bir alt birime çevrilirken on ile çarpılır, bir üst birime çevrilirken on'a bölünür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kulakta Sıvı Birikmesi Nedir?

Kulakta Sıvı Birikmesi Nedir?

Rahimde Sıvı Birikmesi Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Sıvı Birikmesi Belirtileri ve Tedavisi

Katı Sıvı Gaz Maddeleri

Katı Sıvı Gaz Maddeleri

Kadın Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kadın Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Vajinadan Sıvı Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Vajinadan Sıvı Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi