{ "title": "Vücut Sıvıları", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/vucut-sivilari.jpg", "date": "21.01.2024 12:15:01", "author": "kemal adigüzel", "article": [ { "article": "Vücut Sıvıları, İnsan hücre, doku, organ bütünlüğünün sağlandığı genel maddi yapısıdır. Vücut hücreleri birleşerek dokuları, aynı türden dokular birleşip organları, organlar da bir araya gelerek sistemleri oluşturur.

İnsan vücudunun yaklaşık yüzde 60-70'i sudan oluşmuştur. Hatta yeni doğan bebeklerde bu oran yüzde 75 civarındadır. Erkeklerde kadınlardan, şişmanlarda ise zayıflara oranla su oranı daha fazladır. Oran ne olursa olsun su bizim için vazgeçilmez bir yaşam kaynağıdır. Çünkü hücrelerin ihtiyaç duyduğu maddeleri taşıması, vücut ısısını dengede tutmak (Terlemeyle vs), artık maddeleri boşaltım organına taşımak, besinlerin sindirimine yardımcı olmak, bazı yapıların çevresini sararak onları darbelere karşı korumak gibi görevleri vardır.

Vücuttaki su dengesi alınan ve atılan sıvı miktarıyla ilişkilidir. Suyu biz direk ağızdan su alarak, besinler içindeki suyu kullanarak veya vücutta çeşitli reaksiyonlar sonucunda oluşturarak vücuda kazandırabiliriz. Suyu dışarıya atmak için; idrarla böbreklerden, havayla akciğerden, terlemeyle deriden ve feçes ile bağırsaklardan dışarı atılabilir.

Vücut Sıvılarının Dağılımı
İnsan vücudu, içinde bulunan su miktarı değişimlerine çok hassastır. Eğer vücutta su düzeyi azalacak olursa kafa içinde bulunan hipotalamus adlı endokrin organımız, hipofiz bezini uyararak buradan hormon salgılatır. Salgılanan bu hormon anti diüretik hormondur (ADH). ADH hipofizden salgılandıktan sonra kan yoluyla böbreğe etki edip buradan kaybedilen sıvıyı en aza indirir. Bunun yanında kişiye su içme isteği gelir. Böylelikle sıvı dengesi korunmaya çalışılır.
" } ] }