{ "title": "Sıvıların Kaldırma Kuvveti", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/sivilarin-kaldirma.jpg", "date": "23.01.2024 04:07:01", "author": "Barış Zorlu", "article": [ { "article": "
Sıvıların kaldırma kuvveti, Herhangi bir sıvının içerisinde tamamen veya kısmen batan her cisme sıvı tarafından yer çekimine zıt yönde itme kuvveti uygulanır. İşte bu itme kuvvetine sıvıların kaldırma kuvveti denir. Örneğin suya bıraktığınız tahta parçası yukarı da kalmaktadır. Tahta batmak ister ama suyun kaldırma kuvveti buna müsaade etmez. Sıvının tahtaya uygulamış olduğu kaldırma kuvveti, tahta tarafından yer değiştiren suyun ağırlığı kadardır. Diyelim ki siz tahtaya kuvvet uygulayarak batmasına yardımcı oldunuz. Bu halde daha çok sıvı yer değiştirecek yani daha çok kaldırma kuvveti uygulanmış olacak. Aynı zamanda tahtanın su içerisinde kalan kısmının hacmi de yer değiştiren suyun hacmi kadardır.

Kaldırma Kuvveti

Fk: Kaldırma Kuvveti, G: Cismin ağırlığı, Vb: Batan hacim, ds: Sıvının öz kütlesi, Vc: Cismin Hacmi, dc: Cismin özkütlesi.

Fk = (Vb) x (Ds) x (G)

G = (Vc) x (Dc) x (G)

Fk = G ==>(Vb) x (Ds) = (Vc) x (Dc) bağıntısı ile hesaplanır. Bu formüle göre sıvıların kaldırma kuvveti;
Cisim sıvı içerisinde üç farklı konumda olabilir.

1. Yüzen Cisimler

Sıvı içerisine bırakılan cismin, bir kısmı sıvı dışarısın da bir kısmı da sıvı içerisinde olacak şekilde dengede ise; buna yüzen cisim denir. Cismin, sıvı üzerinde denge de kalabilmesi için öz kütlesinin sıvının öz kütlesinden küçük olmalıdır. (Dc
2. Askıda Kalan Cisimler

Tamamı sıvı içerisinde olup taban ile teması bulunmayan yani taban ile üst yüzey arasında asılı kalan cisimlerdir. Bu cisimleri taban kadar batırsanız bile teması keser yükselir. Hiçbir yer ile temas da bulunmazlar. Bu tür cisimlerin öz kütleleri sıvının öz kütlesi ile eşittir. Cisme uygulanan kaldırma kuvveti cismin ağırlığına eşittir. (Dc=ds)

3. Batan Cisimler

Cismin sıvının tabanına çökmesi durumudur bunun için ise cismin öz kütlesinin sıvının öz kütlesinden büyük olmalıdır. Başka bir ifade ile cismin ağırlık kuvveti sıvının kaldırma kuvvetini yenecek kadar büyüktür. (G>Fk, dc>ds)
" } ] }