{ "title": "Sıvılarda Yoğunluk", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/sivilarda-yogunluk.jpg", "date": "20.01.2024 15:36:09", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Sıvılarda yoğunluk, sıvıları birbirinden ayırt faktörün en basit yolları yoğunluğunu bulmaktır. Sıvıların yoğunluğu dansimetre ya da piknometre ile ölçülür.

Kütle/hacim oranı sıvının miktarına değil çeşidine bağlıdır. Bu yüzden farklı meydana gelen sıvı/akışkan maddelerin kütle/hacim oranları da ayrıdır. Özkütle sıvılar amaçlı ayırt edici bir özelliktir. Sıvı karışımının öz kütlesi yer alırken sıvıların birbiri içerisinde çözünüp çözünmediğine İlgi etmeliyiz. Sıvılar birbiri içerisinde çözünüyor ise hacim küçülmesi olabilir çözünmüyorsa olmaz.

Bazı maddeleri birbirinden ayırt etmek kolaydır. Söz gelişi su ile sütü birbirinden kolaylıkla ayırt edebiliriz. Ama etil alkol/içki ile suyu basit kolay ayırt edemeyiz. Maddeleri birbirinden ayırt edebilmek amaçlı öz kütle, menzile noktası, donma noktası, esneklik ve öz ısı benzeri ayırt edici özelliklerden istifade edilmesi gereklidir.
Yoğunluk Formülü

D = m / v.

D1=m1/v1=>20 g/20 cm3=> d1=1 g/cm3
D2=m2/v2=>40 g/10 cm3=> d2=4 g/cm3
D3=m3/v3=>30 g/15 cm3=> d3=2 g/cm3 bulunur!
Eğer sıvılar birbiri içerisinde çözünmüyorsa karışımın özkütlesi

Dk = mtop / vtop = m1 + m2 / v1 + v2 bağıntısı yer alır.

Karışımdaki sıvıların hacimleri eşdeğer ise

Dk = m1 + m2 / v1 + v2 = d1v + d2v / v + v bağıntısı yer alır.

Karışımdaki sıvıların kütleleri eşdeğer ise

Dk = m1 +m2 / v1 +v2 = m + m / m / d1 + m / d2 bağıntısı yer alır.

Gündelik yaşantıda ve laboratuvar ortamında kütle ünitesi olarak da gram (G), hacim ünitesi olarak da litre (L) ya da santimetreküp (Cm3) kullanılmaktadır. Bunun için yönelik öz kütle ünitesi g/L ya da g/cm3 olmaktadır. D= Cismin yoğunluğu (Kilogram bölü metreküp) m = Cismin toplamında kütlesi (Kilogram) V = Cismin toplamında hacmi (Metreküp)

Sıvıların Öz kütlesi

Sıvıları birbirinde ayırt faktörün en basit yolları yoğunluğunu bulmaktır. Sıvıların yoğunluğu dansimetre ya da piknometre ile ölçülür. Kütle/hacim oranı sıvının miktarına değil, çeşidine bağlıdır. Bu yüzden farklı meydana gelen sıvı/akışkan maddelerin kütle/hacim oranları da ayrıdır. Öz kütle sıvılar amaçlı ayırt edici bir özelliktir. Sıvı/akışkan karışımının öz kütlesi yer alırken sıvıların birbiri içerisinde çözünüp, çözünmediğine ilgi etmeliyiz. Sıvılar birbiri içerisinde çözünüyorsa hacim küçülmesi olabilir, çözünmüyorsa olmaz. Şayet sıvılar birbiri içerisinde çözünmüyorsa karışımın özkütlesi: dk = mtop / vtop = m1 + m2 / v1 + v2 bağıntısından yer alır.
" } ] }