{ "title": "Sıvılarda Genleşme", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/sivilarda-genlesme.jpg", "date": "19.01.2024 17:57:19", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Sıvılarda Genleşme; Sıvılar içinde yer aldıkları kabın şeklini alır. Isıtılan bir sıvı, hacim bakımından genleşir. İçi su dolu olan bir kap ısıtıldığı zaman sıvının taşması, genleştiğini gösterir. Burada sıvı genleşirken konulduğu kapta genleşir. Ancak sıvıların genleşme katsayısı katıların kine nazaran büyük olduğu için sıvı, kaptan daha çok genleşir ve taşma meydana gelir. Eğer kap ile sıvı eşit oranda genleşme olsaydı sıvı taşmazdı. Bu bağıntıya göre, aynı cins sıvıların sıcaklığı eşit oranda yükseltilirse, hacmi büyük olan sıvı daha çok genleşir. Su diğer sıvılardan değişik biçimde genleşir.

+4 °C'de hacmi en ufak olan değerini alır. +4 °C'den itibaren hacmi yükselir ve 0 °C'deki hacmi ile +8 °C'deki hacmi eşit olur. Buna göre suyun hacim ve sıcaklık ve özkütle ve sıcaklık grafiği olur. +4 °C'de hacmin minimum bulunduğu yerde öz kütle maksimum değerini alır. Öz kütlesi büyük bulunan sıvı altta yer aldığı için, su birikintilerinin, göllerin ve denizlerin, dip bölgelerindeki sıcaklık +4 °C oranındadır. Kesit alanı verilen K, L, M kaplardaki aynı cins sıvıların sıcaklıkları eşit oranda yükseldiğinde, L ve M kaplarında yer alan sıvılar eşit oranda genleşir.

DT bağıntısına göre, a ve DT eşitken ilk hacmi büyük bulunan sıvı daha fazla genleşir. K'deki sıvı ise bunlara göre daha az bir şekilde genleşir.

Ancak genleşen sıvıların kaplarda bulunan yükselme oranlarına bakılırsa, durum farklılaşır. M kabının üst bölümü daha dar olduğu için sıvı burada daha çok yükselir. L'deki sıvı hacmi K'dekinin iki katı olduğu için, DVL=2DVK olur. Ancak L'nin kesit bölümü de K'nin kesit alanının iki katı olduğu için K ve L'de bulunan sıvı yükselmeleri eşit olur.
" } ] }