{ "title": "Sıvı", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/sivi.jpg", "date": "21.01.2024 07:01:08", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Sıvı, içine konulan kabın şeklini alabilen ve üstü yatay bir düzlem haline gelebilen akışkan cisim, likit. Belli bir kütlesi, hacmi ve şekli olmayan maddelerdir. Moleküllerin birbirlerine göre devinim yapabildikleri, fakat bir türel yapışma gücü etkisiyle değişmesi olmayan biçimi içine konulan kabın şekliyle sınırlanmış, kendine özgü özellikleri olan süreçtir. Sıvı, maddenin üç ana durumlarından biridir. Sıvılar, belli bir biçimi olmayan maddelerdir, içine girdikleri kabın biçimini alırlar ve akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde özgür hareket ederler, ancak partiküllerin birlikte çekim yeteneği, hacmin izin verdiği miktardadır. Sıvılar sıkıştırılma özelliğine sahip değillerdir yani sıkıştırılamazlar.

Sıvının hacmi, onun basıncına ve sıcaklığına bağlıdır. Sıvılar iletkendir. Ancak iletkenlikleri içlerine girilen maddelerle değişiklik gösterir. Misal olarak şekerli su ve saf su yalıtkanken, tuzlu su ise iletkendir. Maddenin sıvı durumu, kendine özgü bir şekli yoktur yani bir biçime sahip değildir. Sıvılar akışkan oldukları için bulundukları kabın biçimini alır. Sıvı durumda atom  veya moleküller katı maddelerden daha düzenli olmayıp tanecikler arası boşluklar katı maddelerden daha çoktur ama sıkıştırılmazlar. Çok az düzensiz eylemleri vardır. Ayrıca içine konuldukları herhangi bir şeyin biçimini alırlar ve bir durumdan başka bir duruma girebilirler.

Sıvılar; molekülleri düzensiz olarak hareket eden gazlarla, düzenli olarak istiflenmiş katılar arasında bir özelliğe sahiptirler. Moleküller arası çekim güçleri, sıvıların birçok özelliğinin belirlenmesine sebep olurlar. Sıvıların özelliklerini şu şekilde söyleyebiliriz. Sıvılar içinde konuldukları kabın biçimini alırlar. Basınç arttırıldığında sıvıların hacimleri ölçülebilir büyüklükte değişme olmaz; fakat sıcaklık arttırıldığında hacimleri az da olsa arttığından yoğunlukları düşer. Aynı kaba konulan iki sıvı birbirlerini çözerek temasa geldiklerinde, az da olsa birbirlerinin içinde karışırlar. Sıvılar dökülmeye karşı tepki gösterirler.

Sıvıların yüzey gerilimleri vardır. Açık bırakılan kaptaki sıvılar buharlaşırlar. Sıvı miktarlarına gelince sıvıların ölçüsü hacim birim elemanı ile ölçülür. Litre be metre küp ve benzeri birim elemanları gibi. Sıvı ölçüleri temel birimi litre veya galondur. Litre, simgesi kısaca l ile ifade edilir. Litreden ufak sıvı ölçüleri litrenin as katlarıyla yani desilitre, santilitre ve mililitredir. Litreden büyük sıvı ölçüleri litrenin katlarıyla ölçülür yani dekalitre, hektolitre ve kilo litredir. Bu katların simgeleri ise dekalitrenin ki dal, hektolitrenin ki hl, kilo litrenin ki kl, desilitrenin ki dl, santilitrenin ki cl ve mililitrenim ki ml'dir. Sıvı ölçüsü birimleri 10'ar 10'ar büyür, 10'ar 10'ar küçülür. Bir sıvı ölçüsü birimi bir alt birime çevrilirken on ile çarpılır, bir üst birime çevrilirken on'a bölünür.
" } ] }