{ "title": "Sıvı Yağ", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/sivi-yag.jpg", "date": "20.01.2024 00:14:21", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Sıvı Yağ, anlatırken öncelikle mutfaklarınızın vazgeçilmez ürünlerinin başında nerdeyse sıvı yağ gelir. Çünkü mutfakta yapacağımız ne varsa muhakkak içinde yağ vardır. Tatlılarda, böreklerde, yemeklerde, tostlarda, kızartmalarda olmazsa olmazdır sıvı yağ. Sıvı yağın birçok çeşidi vardır. Örneğin; Ayçiçek yağı, fındık yağı, zeytinyağı, margarin gibi birçok çeşidi vardır. Bunlardan bazılarının nasıl yapıldığını anlatalım.

Ayçiçeği yağı

Ayçiçeği yağı, yağ oranı yüzde kırıklarda olan ayçiçeği bitkisinin tohumları özümsenerek ve rafine edilerek elde edilen, berrak sıvı halde olan yağ asitlerinin yapısını degiştirmek amacıyla yapılmış bir yağ çeşididir. Ayçiçeği yağı çok önemli bir yağ çeşididir. Dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen yağ türüdür. Ülkemizde en fazla yağ üretimi için ayçiçeği ekimi Trakya ve Marmara bölgesinde yapılır. Dünyada ayçiçeği üretiminde de ilk sıralarda yer alır. Sıvı olarak da margarin olarak da kullanılan ayçiçeği açık sarı hammaddesi olarak margarin üretiminde de kullanılır. Ayçiçeği'nin içeriğine bakıldığında yaklaşık yüzde yirmi civarı doymuş yağ, yüzde seksen civarı doymamış yağ asidi içerir. Ayçiçeği yağı üretiminden kalan posalar atılmaz, değerlendirilir. Bu kalıntıları hayvansal yem olarak kullanılır. Protein açısından zengin olan bu posa yem olarak çok değerlidir. Kısaca ayçiçeği üretiminde her türlü kullanım mevcuttur. Ayçiçeği yağı ülkemizde ilk sırada yer alır. Faydaları ise oldukça fazladır. Öncelikle doymamış yağ oranı yüksek olduğu için beyin işlevi için oldukça etkilidir. İnsan vücudunun büyüyüp gelişmesinde büyük rol oynar. Kemik sağlığı için önemlidir, yapısını kuvvetlendirir. Metabolizmayı hızlandırır. Üreme sistemi içinde son derece önemlidir. Saç ve cilt sağlığı için de büyük önem taşır. Ayrıca ayçiçeği yağını fazla ısıtmadan kullanmak çok faydalıdır. Üretiminden sonra ise koyu renkli şişelerde saklamak gerekir.

Zeytinyağı

Öncelikle zeytinyağı sağlığımız için son derece faydalıdır. Zeytinyağı diğer yağlar gibi içerdiği gliserin etrafında yağ asitleri bulunmaktadır. Zeytinyağı içinde bulunan omega3 miktarı ile oldukça faydalı bir yapıdadır. Sadece çoklu doymamış yağ asidi oranı yüzde on civarıdır. Zeytinyağının kendine has bir rengi vardır. Yeşilimsi ve sarımsı rengiyle değişiklik gösterir. Zeytinin yetiştiği bölgeye göre tadında değişiklik meydana gelir. Ayrıca rengiyle kalitesinin hiçbir bağlantısı yoktur. Zeytinyağı üretimi ile ilgili nasıl yetiştiğini, bölgesini kullanıldığı bölge bile tadını etkileyebilir. Zeytinin yağı nasıl üretilirse tadı üzerinde etkisi vardır. İlk zeytin üretimi elle yapılmıştır. Önce zeytin ayak yardımıyla iyice ezilir. Daha sonra ise sıcak su yardımıyla zeytinin yağı üretimi gerçekleşir. Sonraki yıllarda ise makinalı üretim başlamış, daha fazla yağ elde edildiği görülür. Türkiye'de oldukça fazla üretim yapılırken, bu dünya sıralamasında de ilk beşin içinde olduğumuz görülmektedir. Zeytininyağının faydaları oldukça fazladır. Öncelikle günde aç karnına iki kaşık içildiği zaman hazmı kolaylaştırırken, kabızlığa da çok faydalıdır. Cilt sağlığı içinde etkilidir. Bebeklerin gelişimi açısından da oldukça önemlidir. Zeytinyağı özellikle salatalarda, yeşil sebze yemeklerinde son derece aroma katarak ayrı bir lezzet verir. Cilt sağlığı için son derece etkilidir. Yaşlanmayı geciktirir.
" } ] }