{ "title": "Sıvı Propolis", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/Sivi-Propolis-95.jpg", "date": "21.01.2024 07:13:43", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "Sıvı Propolis: Bilindiği üzere arıların kovanlardaki oluşan çatlakları kapatmak için veya kovan içini sterilize etmek için ağaç ve bitki özlerinden elde ettikleri bir maddedir. Son senelerde artık eczanelerde ve aktarlarda artık propolis satışı yapılmaktadır. Genellikle hap şekline veya sıvı hale getirilmiş propolis elde etmek mümkündür. Aslında propolis sıvı hale gelmez, bu sıvı propolisten elde edilen çözeltisidir. Peki, ama propolis nasıl sıvı hale getirilir? Propolisi çözmek için çok değişik yöntemler kullanılmakla birlikte en kolay ve geçerli yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bazı yöntemlerde ultrasonik dalgalar vererek bir tür çözeltiler hazırlanabilmekte birlikte bu yöntemler değişik teçhizat gerektirmektedir. Propolis su içerisinde en fazla %2-4 ölçek çözülebilir, bazı durumlarda 40 derecelik suda 3-4 gün bekletilerek elde edilir ancak yine yüksek oranda çözülmüş olmayan sıvılar elde edilebilir. Özellikle en geçerli ve yapılabilir yönteme; Çözeltiyi elde etmek için saf propolis ve %70-80'lik etil alkole ihtiyaç duyulmaktadır. Etil alkolün derecesi ve katılacak propolis miktarı çok önemlidir. Etil alkole, %10-30 oranında propolis katılması istediğimiz çözünürlük için yeterli olacaktır. Bu orandan daha çok miktarda propolis katılması propolisin çözülmesini engelleyecektir.

Propolis toz haline getirilmesi

Propolis önce kalın bir kalem biçimine getirilir. İyice sertleşmesi için buzdolabında birkaç gün bekletilir. Kemik gibi sertleşen bu propolisi mümkünse tırtıklı bir törpü vasıtası ile yağlı kâğıda kazınmalıdır. Propolis her ne kadar donmuş olsa da kazındıktan sonra oda sıcaklığının tesiriyle yumuşayıp yapışacağından dolayı yağlı kâğıt kullanılmalıdır. Propolis ne kadar küçük parçalanırsa o kadar güzel sonuç elde edilir. Propolisi bir seferde kazımak zor olabilir, çünkü dondurucudan çıkartıldıktan kısa bir zaman sonra yumuşamaya bağlayacağı için kazımak zorlaşır. Bu sebeple propolisin toz haline getirme işlemi birkaç aşamada gerçekleştirilir.

Sıvı Propolis karışımı nasıl yapılır?

Toz haline getirilen propolisler etil alkolün olduğu cam kavanoza dökülür. Propolis tanecikleri etil alkole karışarak rengini ve özünü hemen vermeye başlar. Birkaç kez çalkalandığında renk değişimi daha çok göze çarpar. Açık kahverengi ile başlayan bu çözülme kırmızıyı andıran koyu bir kahverengine dönüşene kadar sürer. Bu karışımı en az yedi gün, en çok 14 gün olacak şekilde karanlık bir ortamda ağzı kapalı bir durumda saklanmalıdır. Çözelti günlük 2 kez çalkalanır ise daha güzel bir sonuç elde edilir. Süre tamamlandığında önce bir çay süzgeci ile süzülerek çözeltinin posası alınır. Daha sonra ince bir tülbent yardımıyla ile geri kalan ince posasında çözeltiden süzülerek kullanabileceğimiz sıvı propolis elde edilmiş olacaktır. Daha çözeltinin ağzını açılarak birkaç gün bekletmek alkolünün uçmasına yardımcı olacaktır. Elde ettiğimiz propolis sıvısı, kapalı cam bir şişede ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edilmelidir. Sarıya dönüşen bu sıvıya ışıkta baktığımızda üzerinde çok ince bir tabakanın oluştuğu görülebilir. İşte oluşan bu tabakanın mide, bağırsak, solunum yolundaki yaraların üzerini kapladığı ve bakterileri ortadan kaldırarak iyileşmeyi hızlandırdığı belirtilmektedir. Hazırlanan bu propolis çözeltisi aynı zamanda ağızda gargara olarak da kullanılabilir. Bir bardak suya 1-2 çay kaşığı damlatarak 2-3 dk'lık gargara yapılması ağızdaki oluşan etkisi hemen hissedilecektir.
" } ] }