{ "title": "Sıvı Basıncı Formülü", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/sivi-basinci-formulu.jpg", "date": "21.01.2024 01:06:19", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sıvı basıncı formülü, sıvılarında katılarda ve gazlarda olduğu gibi basınç oluşturma etkisi bulunmaktadır. Bir sıvının oluşturduğu basınç, derinliğe, sıvı öz kütlesine ve yer çekimi ivmesine bağlantılı olur. Bütün sıvılar içinde olan cisimlere basınç uygular. Bunu yüzme sırasında kendinizde fark edebilirsiniz. Ne kadar derinde yüzerseniz, suyun vücudunuza yapacağı baskı o derece fazla olacaktır. Yani derine indikçe suyun kütlesi arttığından, üzerinize yapılan basıncın miktarı da artar. Bu baskının nedeni sıvı basıncıdır. Sıvı basıncı formülü bu basıncın miktarını bulmamızı sağlar.

Sıvı basıncı formülü hesaplaması

Sıvı basıncının hesaplaması yapılırken basıncı hesaplanan noktanın derinliği (H), yer çekimi ivmesi (G) ile sıvının yoğunluğu (D) bilinmelidir.

Psıvı = h x g x d bu formül değerler bilinirse sıvının basıncını hesaplamamıza yarar.

Sıvı basıncı içinde olduğu kabın her yönüne etki eder

Sıvıyı bir kabın içine koyarsanız, her yönde basıncın etki ettiği görülebilir. Basınölçerin ucunu ne tarafa çevirirseniz çevirin göstergede okunan değer değişmez. Bu durum sıvı basıncının her yöndeki etkisinin eşit olduğunu kanıtlar. Ancak ölçümünü yaptığınız noktaların aynı derinlikte olması gerekir. Çünkü derinlik değiştikçe, ölçülen sıvının basıncı değişik noktalarda farklı olur.

Sıvı basıncına derinlik etki eder

Sıvının bulunduğu kapta derinlik arttıkça meydana getirdiği basıncın değeri de artar. Bunu içi sıvıyla dolu bir kabın değişik noktalarını delerek sizde anlayabilirsiniz. Delinen deliklerden fışkıran sıvılardaki tazyik farklı olur. En aşağıdaki delikten çıkan suyun tazyiki, daha yukarıdaki deliklerden fışkıran sudan daha fazla olur. Bu derinliğin artmasıyla sıvı basıncının da artmasını kanıtlar.

Sıvı basıncı kabın şeklinden etkilenmez

Kabın şekli ne olursa olsun, sıvıların basıncı sabit kalmaktadır. Sıvı basıncı formülünde bulunan derinlik, öz kütle ile yer çekimi ivmesi dışında herhangi bir etken sıvı basıncını etkilemez. Bunu bir deneyle anlayabilirsiniz. Farklı şekillerdeki, farklı kalınlıklardaki üç ayrı kaptaki sıvının aynı seviyede olması, kabın şeklinin önemsiz olduğunun göstergesidir.

Bilim adamı olan Pascal tarafından kapalı bir kabın içindeki sıvıya uygulanan basıncın, sıvının her tarafına uygulandığı söylenmiştir. Pascal prensibi denilen bu etkiden faydalanılarak çok sayıda makine imal edilmiştir. İtfaiye merdivenleri, hidrolik frenler, tulumbalar gibi makinelerin çalışma sistemi sıvı basıncıdır. Kaldıraçlarda ufak bir pistonla uygulanan kuvvet sıvıya iletilir, sıvı basıncı direkt olarak pistona iletir ve havaya kaldırılmak isteneni yukarıya kaldırır. Sıvı basıncı formülü bu değerler sayesinde sıvı basıncının bulunmasını sağlar.
" } ] }