{ "title": "Kemik Sıvısı", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/kemik-sivisi.jpg", "date": "19.01.2024 06:49:14", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Kemik sıvısı, ya da tıbbi ismiyle eklem sıvısı, kemikler aralarındaki eklemler de bulunur mühim bir özelliği vardır. Bu özellik yardımıyla kollarımızı ve bacaklarımızı acı çekmeden huzurlu bir şekilde davranış ettirebiliyoruz. Kollarımız da ve bacaklarımız da birçok kez bir sürtünme olmaktadır. Normal şartlarda kollar da ve bacaklar da meydana gelen bu sürtünmeden ötürü kemikler de aşınmalar ve yıpranmaların olması gereklidir. Bu aşınma ve yıpranmalardan ötürü de acı meydana gelmesi gereklidir. Fakat eklem sıvısı yardımıyla bu acı oluşmaz.

Eklem sıvısı eklemler aralarında sürtünmeyi engeller, eklem yüzeyindeki aşınmayı ve tahribatı da engeller. Kemikler beden arasında bulunduğu yerlere göre çeşitli özelliklere sahiptirler. Davranış şeklinde yer alan kemiklerimizden bazıları hareketsiz bölgelerimiz de yer alan kemiklere göre daha çeşitli desteğe gereği vardır. Omurgamızı ortaya getiren omurlar, bacaklarımız da ki, kollarımızda ki, el ve ayaklarımızdaki eklemler her hareketimiz de birbirleri üst kısmına dönerler. Birçok kez davranış şeklinde oldukları amacıyla de yardım sistemlere gereksinimleri vardır. Birtakım kişiler her 2 ellerinin parmaklarını gererek ses çıkarırlar başka bir deyişle çıtlatırlar. Birçok insan buradan iştirak eden sesin kemiklerden geldiğini düşünür. En çok çıtlatılan yerler sürtünmeli eklem yerleridir. Bu tip eklem bölgelerinde başka bir deyişle parmaklarımız da 2 kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü yer alır. Bu kapsülün arasında kemiklerin hareketleri esnasında buraları yağlayan eklem sıvısı ismi verilen bir sıvı/akışkan yer alır. Bu sıvının arasında erimiş takdirde oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları yer alır.

Eklemin büyüklüğüne göre sıvı 0,5-3,5 ml'dir. Duru sarı renkte bir sıvıdır. Kıvamı yağ gibidir. Katı bulunan kıkırdak ve kemik yapıların birbiri üzerinden sürtünmeden kaymasına fırsat olur. Aynı ses yapan menteşelere yağ sürdüğümüz vakit sessiz oldukları gibi, bu sıvı/akışkan aracılığıyla eklemlerdeki 2 kemik birbiri üstünde huzurlu ve hasarsız kayar. Bu sıvı/akışkan uyumlu kıvamda konulmuştur. Eklem sıvısına kamera sıvısı ya da beyin omurilik sıvısı benzeri kaygan olmamış sıvı/akışkan konulsaydı, kıkırdakları çok çabuk aşınacak ve eklemler çok kısa sürede paslı menteşeler benzeri kireçlenecekti. Boşluk sıvılarından göz boşluğu sıvısı haricinde diğerlerinin kan serumu alışverişi vardır. Bu birtakım hastalıklarla tersine döner, sıvı/akışkan yapımı absorbsiyon (Emilim)'dan meydana geldiği vakit (Birtakım hastalıklarda) sıvı/akışkan birikimi üst kısmına çıkar. Dizde hidroartoz, kulakta menier, kalpte kalp tamponantı, akciğerde plörözi, popüler göz tansiyonu, beyinde kafa içi basınç artımı olabilir.

Boşluk sıvılarının tümünün protein vardır. Protein, osmotik basıncı sağlamak ettiği benzeri boşluktaki çoğalış ve normal maddelerin taşınmasında da vazife alır. Tekrardan hepsinde pH 6,8-7,6 aralarında kıymetler alır ki, ortam arzu eder asidik, arzu eder bazik olsun her ortamda sıvılar görevini tam yapar. Boşluk sıvıları uzuvların anatomik yapısına göre görevlerini eksiksiz yapabilmeleri ve korunmaları amacıyla, her organın ideal iş kurallarına göre miktarları, renkleri, kıvamı, muhteviyatları uyumlu biyokimya özelliklere sahip şekilde ayarlanmıştır. Aynı zor makinelere kalın gres yağı, kapı menteşelerine daha ince yağ, saat benzeri duyarlı cihazlara ise çok fazla miktarda ince yağların sürülmesi benzeri, ifade edilecek işe göre uyumlu yağı ne türlü biz ayarlıyorsak, vücudumuzun neresinde, hangi özellikte sıvıya gereksinim olacağını sonsuz ilmiyle alim Yaratıcımız, ona göre tüm sıvılarımızı ayarlayıp yerleştirmiş. Bize ise yalnızca tefekkür ve şükretmek düşüyor.

" } ] }