{ "title": "Katı Sıvı Gaz", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/kati-sivi-gaz.jpg", "date": "19.01.2024 18:01:11", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "

Katı sıvı gaz maddeleri iç kısma ayrılır.

Katı maddeler

Belirli şekilleri ve hacmi olan maddelere katı maddeler deniyor. Dışarıdan bir etki olmadıkça katı maddelerin şekli ve hacmi değişmiyor. Taş, tuğla, tahta, silgi, kaşık, çatal, kitap masa, televizyon gibi maddeler ve cisimler katı maddelerdendir.

Katı maddelerin özellikleri nelerdir?
Sıvı maddeler

Kullandığımız su, akarsular, göller, deniz suları, sıvı yağlar, meyve suları, süt, benzin, sirke gibi maddeler sıvı maddelerdir. Sıvı maddelerin belirli bir şekilleri yoktur. Bu nedenle bulundukları kabın şeklini alırlar. Hacimleri bellidir. Ama ısı etkisiyle hacimleri değişebiliyor. Sıvı maddeler akışkanlık özelliğine sahiptir. Sıvı olmadıkları halde sıvı gibi akan maddeler vardır. Toz şeker, tuz, un, toz deterjan, ince kum gibi maddeler konuldukları kabın şeklini alırlar. Bir kaptan başka bir kaba sıvı gibi aktırılabilirler. Bu tür maddelerin sıvı görünmelerin nedeni çok küçük taneciklerden oluşmasıdır.

Sıvı maddelerin özellikleri nelerdir?
Gaz maddeler

Soluduğumuz hava, yakıt olarak kullandığımız doğal gaz ve likit petrol gazı (LPG), kolonyanın, parfümün, soğan kokusu buharı gaz halinde maddelerdendir. Gaz maddelerinin belirli bir hacimleri yoktur. Gaz maddelerin bulundukları kabı ve ortamı tamamen doldururlar. Diğer bir özelliği de sıkıştırabildiklerini bilmeleridir. Yani araba lastiklerinin, topların içinde sıkıştırılmış hava bulunmaktadır. Makas, cetvel, kalem, kalemtıraş, katı maddelerdendir. Su, sıvı yağ.

Sirke ve süt sıvı maddelerdendir. Hava gaz maddelerinden oluşmuş bir karışımdır. Yani şeker, tuz ve çay gibi maddeler sıvı maddeler gibi akışkandır.

Gaz maddenin özellikleri nelerdir?
  • Gazın hali, maddenin en düzensiz hali oluyor.
  • Gazları oluşturan tanecikler arasındaki boşluklar çok fazladır.
  • Gazları oluşturan tanecikler vardır. Bunların arasındaki çekim kuvveti çok azdır.
  • Gazların belirli bir şekilleri yoktur. Bulundukları kabın şeklini alırlar.
  • Gazların bir hacmi yoktur. Bulundukları kabın şeklini almazlar.
  • Gazlar, uçucudur.
  • Gazlar rahatlıkla sıkıştırabilirler.
" } ] }