{ "title": "Göğüsten Sıvı Gelmesi", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/Gogusten-Sivi-Gelmesi-22.png", "date": "19.01.2024 12:44:40", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Göğüsten sıvı gelmesi; tıpta galaktore olarak isimlendirilen bir durumdur. Göğüsten gelen sıvı renksiz ve beyaz bir yapıda olur. Ancak bazı durumlarda yeşilimsi ya da sarı renkte de görülebilir. Göğüs sekresyonunu açığa çıkarmak için göğsün alt tarafından meme başına doğru bir bası uygulanır. Göğüsten gelen sıvı her iki göğüste ya da tek bir göğüste de görülebilir. Eğer tek bir göğüsten sıvı geliyor ise bir hastalığın habercisi olabileceğinden hemen doktora başvurulmalıdır. Meme bezini uyaran prolaktin hormonunda yaşanan artış göğüsten sıvı gelmesine sebep olabilir. Prolaktin hormonu hipofiz bezi aracılığıyla üretilmektedir. Depamin hormonu ise prolaktin hormonunu eksilten bir hormondur.

Göğüsten sıvı gelmesi neden olur?

Prolaktin hormonunun artması: Hipofiz bezi tarafından üretilen prolaktin hormonu göğüste oluşan bir tümör tarafından fazla salgılandığında göğüsten sıvı gelebilir.

Hipotiroidizm: Tiroit bezinin az çalışması olarak bilinen hastalık tiroit bezini uyaran TRH isimli hormonun artmasına sebep olur. Bu hormonda yaşanan artış prolaktin salgılayan hücreleri uyarır ve daha fazla salgılanmasını sağlar. Beraberinde göğüsten sıvı gelebilir.

İlaçlar: Vücutta bulunan dopamin maddesi prolaktin salgısını bastırır. Dopamin salgısını azaltan ilaçlar kullanılıyor ise prolaktin salgısı istemsiz olarak azalabilir. Bu sebeple de göğüsten sıvı gelebilir.

Kanser: Nadir bir durumda olsa göğüsten sıvı gelmesi kanserin habercisi olabilmektedir. Kanser nedeniyle oluşan sıvı kanlı ya da çok berraktır ve kendi kendine oluşur.

Bütün bunların haricinde uzun dönem bebek emzirmek, stres östrojen hormonunun bazı etkenlere bağlı olarak artması, böbrek ve akciğerlerde oluşan tümörler de göğüsten sıvı gelmesine sebep olabilmektedir.

Göğüsten sıvı gelmesi olarak bilinen galaktore görülen hastalarda yumurtlamanın azalması ve adet görememe gibi şikâyetler görülür. Bu şikâyetlere prolaktin hormonunu azaltıcı etkisi olan ilaçlar doktor tarafından yazılarak adet düzensizliği ortadan kaldırılabilir. Bununla beraber çok ciddi olmasa da hafif tüylenme görülebilir. Prolaktin hormonu yüksek kadınlarda kanda, kan şekeri değerleri de yüksek seyredebilir. Göğüsten sıvı gelmesi 6 ile 1 yıldan uzun süredir devam ediyorsa kadınlarda bebek sahibi olamama, kıllanma, adet düzensizliği gibi şikâyetler artarak devam edebilir. Bu gibi durumlarda hipofiz tümörünün varlığı incelenmelidir.

Göğüsten sıvı gelmesi tedavisi nasıl yapılır?

Göğüsten sıvı gelmesi dopamin agonisti olarak isimlendirilen ilaçlar ile kontrol altına alınabilir. Bu ilaçlar, kanda dopamin benzeri etki gösterme özelliğine sahiptir. Hipofiz bezinde tümör tespit edilmiş ise hastanın düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Hipofiz bezindeki tümör küçük ise ilaç tedavisi yeterli olur. Ancak büyük tümörlerde ameliyat gerekebilir.
" } ] }