{ "title": "Dizde Sıvı Kaybı", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/dizide-sivi-kaybi.jpg", "date": "19.01.2024 04:57:05", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Dizde Sıvı Kaybı: Dizlerde vücudumuzdaki en büyük iki kemiğin aşınmasını engelleyen sıvı bulunur. Sinoviyal ismi verilen bu sıvı, sinoviyal kesesinin içinde bulunur.

Dizde Sıvı Kaybı Neden Olur?

Dizde sıvı kaybı birçok nedenlerden olabilir. Eklemlerin aşırı kullanımı ya da hiç kullanılmaması sıvı kaybına neden olan en önemli faktörlerdir. Ayrıca günlük beslenme alışkanlıklarda sıvı kaybı üzerinde etkileri vardır, mesela aşırı tuzlu beslenme günlük ihtiyacın altında sıvı tüketmek, kolesterol oranı yüksek yiyecekler gibi. Dizde hareket kolaylığını sağlayan sıvı eksildikçe hareket zorlanır ve kemik erimesi kaçınılmaz olur, bir dikiş makinesi yağlan mayınca nasıl çalışması zorlanır ve parçalar birbirini eksiltirse, kemikler de sıvısız kalınca eklemler birbirini aşındırır. Sıvı kaybı olunca merdivenlerden inip çıkmak, yüksek yerlere çıkmak zor olur ve bu durum yürümeyi de zorlaştırır. Fazla kilo alınca bedendeki ağırlık dizlere yüklenir ve aşırı ağrı yapar. Sıvı kaybı zayıf kişilere oranla kilolu kişilerde daha çok görülmektedir. Bayanlarda, emziren ve yeterli kalsiyum almayan annelerde daha sık görülmektedir. Masa başı işi olanlarda sürekli hareketsiz olmaya bağlı diğer iş guruplarına göre daha çok görülmektedir. Diyabetli ve korner rahatsızlığı olanlarda dolaşımın az olmasına bağlı daha çok görülmektedir. Genelde 50 yaş üzerinde görülmektedir. En temel belirtisi şiddetli ağrıdır. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Hava değişimi ve soğuk ağrıyı artırabilir, zaman zaman ağrıda alevlenmeler olabilir.

Dizde Sıvı Kaybını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Dizlerde sıvı kaybını önlemek için bol bol yürüyüş yapmalı, dengeli ve düzenli beslenmeliyiz. Ayrıca bisiklet sürmek dizlerimiz için en iyi egzersizdir. Sıvı kaybı teşhisinde kan tahlilleri, görüntüleme yöntemleri kullanılır. Günümüzde diz ağrılarının teşhisinde röntgen ve MR sıklıkla kullanılmasına rağmen ultrason son yıllarda öne çıkmıştır. Ultrason dizin birkaç yapısı dışında tüm dokuların görüntülenmesini sağlar. MR'dan daha üstündür. Dizlerde sıvı kaybının birçok tedavisi vardır, bu tedaviler sıvı kaybının oranına göre doktor tarafından planlanır.

Dizde Sıvı Kaybının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Herkese ağrısız, bol hareketli, sağlıklı günler dilerim.
" } ] }