{ "title": "Beyin Sıvısı", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/Beyin-Sivisi-71.jpg", "date": "20.01.2024 07:01:25", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Beyin sıvısı, bedenimiz ile beyin ve omurilik arasındaki bariyere benzeyen yapıyı korumak ve gereken geçirgenliği sağlayan sıvıdır. Beyin ve omurilik dediğimiz kavramlar birbiriyle ilişkilidir. Bu sıvı beyin omurilik yapısının çevresinde ve beyin içinde bulunur ve dış çevresinde ise zar denilen bir katman bulunur. Vitamin, mineral ve ilaçlar doğrudan beyne değil ancak bu sıvı ile iletilir. Beyin omurilik sıvısı vücudun ikinci dolaşım sağlayan yapısıdır.

Beyin sıvısı ne işe yarar?

Beyin omurilik sıvısı başlangıç noktası olan beyin ve omurilik hizasında ilerleyen kapalı bir yapı içinde zarlı bir yapı ile yer alır. Beyine ulaşmaya çalışan mikro organizmalar vücudu öldürebilecek kadar önemli ve ciddi sonuçlar doğurduğu için bu sıvı vücut için çok önemlidir. Vücudun %70'i su ile kaplı olduğu için vücuttaki sıvı artmaları ve azalmaları da önem taşımaktadır.

Beyin sıvısı azalır ise ne olur?

Beyin omurilik sıvısı azalması yaygın görülen bir durum değildir. Genel olarak bel sıvısında artış ve bununla birlikte tıkanıklık olarak görülür. Beyin omurilik sıvısındaki azalma aşağıdaki durumlarda görülür:
Yukarıdaki rahatsızlığın genel belirtisi olarak baş ağrısı görülür. Bir hastalık gibi düşünülmemelidir.

Beyin omurilik sıvısı vücuttan alınabilir mi?

Beyin sıvısı vücuttan farklı yöntemler ile alınabilmektedir ve genellikle bunun için bel bölgesi kullanılır. Beldeki omurgaların ortasına uzun bir iğne ile ulaşılabilir. Hasta belli bir açıya denk gelecek şekilde pozisyon alarak oturtulur ve omurga kemik sisteminin ortasına iğne batırılır. Zar ile kaplı yapıda bir delik açtıktan sonra açığa çıkan sıvı tüp yardımı ile alınır. Omurilik sıvısı ventrikel olarak adlandırılan yani beyin içindeki kıvrımlı yapıdaki boşluklara iğne yardımı ile ulaşılabilir. Bu yöntem özel durumlarda nadir olarak uygulanır. Alanında Uzman olan doktorlarca steril bir ortamda yapılması gereken işlem çok riskli değildir fakat hafife de alınmamalıdır. Bilinmesi gerekir ki vücutta enfeksiyonların girişi için bir açıklık oluşmaktadır.

Beyin sıvısı testi hangi hastalıklar için yapılabilir?

Genel olarak beyin zarı iltihaplanması, MS, beyin kanamaları, enfeksiyonlar ve tümörlerin teşhis edilebilmesi açısından kolaylık sağlar. Örnek olarak beyin kanaması riski söz konusu ise ve çekilen filmlerde kanama görüntülenemiyorsa alınan sıvı kanlı gelir ve beyin kanaması şüphesi netleşir.

Beyin sıvısı testinin herhangi bir riski var mı?

Bu işlemin riskleri vardır. Vücuda batırılan iğne ile açık bir yara oluşturulmaktadır. Enfeksiyon riski olan bir işlemdir. Zor bir bölgeden ve küçük bir yerden girildiği için yapıldığı bölgedeki dokuda zedelenme ve tahriş oluşabilir. Hijyen bu uygulamada çok önemlidir. Korkulacak ve kaçınılacak bir işlem değildir ancak hijyene dikkat edilmeli ve mutlaka bir Uzman tarafından yapılmalıdır.
" } ] }