{ "title": "Belden Sıvı Alınması", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/belden-sivi-alinmasi.jpg", "date": "18.01.2024 23:59:31", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Belden sıvı alınması, ile ilgili hastalarda büyük bir korku ve endişe oluşur. Ancak bu işlemin büyütülecek ya da korkuya sebep olacak ağrıları yoktur. Normal kan almaktan hiçbir farkı yoktur. Hasta için son derece kolay olan bu yöntemin doktor için zorlukları vardır. Doktorun bu işlemi son derece profesyonel bir şekilde yapması şarttır. Aksi halde hem hastaya zarar verir hem de dönülmesi zor sürece girmiş olur.

Belden sıvı alınması ne işe yarar?

Belden alınan sıvı temiz bir su gibidir, vücudun sıvısıdır, homojen ve saf bir haldedir. Bu sıvı beyin ve omuriliği sararak, koruyuculuk görevi üstlenir. Belden sıvı alma işleminde bu sıvıdan almış olunur. Önemli hastalıklarda Örneğin, menenjit gibi rahatsızlık esnasında belden sıvı alınarak, kesin teşhis konur, yapılması gereken tedaviye başlanır. Bu hastalık beyin zarının iltihaplanması sonucu Öncelikle bu hastadan sıvı alınması şarttır. Ayrıca beyin ve omurilik hastalarına da bu işlem uygulanır. Bu hastaya ilaç verilirken de aynı yöntem uygulanır.

Belden sıvı nasıl alınır?

Öncelikle hastanın bacaklarını içeri çekerek anne karnında bulunan bebek pozisyonuna gelmesi sağlanır. Belin dik duracak pozisyonda olması şarttır. Ayrıca hastanın kesinlikle hareket etmemesi gerekir. Bu işlem yapılırken hastaya ya sakinleştirici verilir ya da destek alacağı birinin yanında olması sağlanır. Sıvı alınacak alan belirlenir ve o bölge steril hale getirilir. Sonra omuriliğin geçmediği, omurilik boşluğu tespit edilerek, dikkatli bir şekilde bu işlem başlatılır. İki omur arasından istenilen ölçüde, belden sıvı dikkatli bir şekilde sıvı alımı gerçekleşir. Alınan sıvı sayesinde hastalık tespit edilir ve gerekli müdahale edilir. Eğer hastada beyin ödemi var ise bu işlem yapılmaz. Hastada kan pıhtılaşması var mı diye kontrol edilir. Eğer yoksa bu işlem dikkatli bir şekilde yaparız.
" } ] }