{ "title": "Akciğer Sıvı Toplaması Tedavisi", "image": "https://www.sivi.gen.tr/images/akciger-sivi-toplamasi-tedavisi.jpg", "date": "19.01.2024 22:27:49", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Akciğerde Sıvı Toplanması Tedavisi, akciğer zarında meydana gelen iltihaplanma sonrasında sıvı toplanması ortaya çıkar. Genellikle akciğerde oluşan sıvı birikimi akciğerin genişlemesine sebep olurken aynı zamanda soluk almakta çok güçleşir. Akciğerdeki mevcut olan zar akciğeri çevreleyen iki dokudan oluşmaktadır. İç zar çoğunlukla akciğer ile diğer dokuları, dış zarda göğüs duvarına bağlı şekilde bulunmaktadır. Ayrıca bu iki zarın arasında da zar boşluğu mevcut olmaktadır. Bu zar boşluğuna \"plevra denilmektedir.

Akciğer Sıvı Toplanması Tedavisi, zar boşluğunun içerisinde kaygan bir sıvı mevcut olmaktadır. Bu sıvı özellikle vücut tarafından üretilerek aynı zamanda emilimi de gerçekleştirir. Ancak bazen bu sıvı sebebi ile denge bozulabilmektedir. Dengenin bozulması ile böbrek ve kalp yetmezliği ve basınç dengesinin bozulması ile sarı renkte bir sıvı oluşmaktadır. Diğer bir sebebi de zatürre hastalığından sonra meydana gelen sarı renkli ya da kanser hastalarında sıklıkla görülen damar geçirgenliğinin artmasından sonra ortaya çıkan kanlı sıvıdır. Akciğerde sıvı toplanması sonucunda miktarına bağlı olarak nefes darlığı sıklıkla rastlanılan en belirgin belirtisidir. Ağrı özellikle sırt bölgesinde ve göğüs kısmında belirgin bir şekilde tek noktada ortaya çıkmaktadır. Kişi nefes alırken çoğunlukla öksürürken ya da hapşırırken bıçak şeklinde saplanan ağrı hissetmektedir. İltihaplanma sonrasında akciğer zarları solunum esnasında birbirine sürtünmesinden dolayı ağrı meydana gelmektedir.

Akciğerde Sıvı Toplanması Tedavisi, akciğerde sıvı toplanmasının tedavisi genellikle antibiyotikler ile iltihaplı sıvının akciğerde biriktiği bölgeden alınması yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. Akciğerden alınan iltihaplı sıvı daha sonra laboratuvar incelemesinden sonra uzmanın uygun gördüğü en etkili olan antibiyotik tedavisi ile yapılabilmektedir. Akciğerde sıvı toplanması eğer kalp ile böbrek yetmezliği sonrasın da ortaya çıkmış ise tedaviye ilk önce bu organların yetmezlik sorununa yönelik yapılmalıdır. Akciğerdeki sıvı toplanma miktarı çok fazla ise göğüs tüpleri ya da katater kullanılarak boşaltılabilir. Ayrıca kanserli hastalarda meydana gelen akciğerde sıvı oluşumunu yeniden olmasını engellemek için göğüs duvar ve akciğer arasında mevcut olan zarın birbiri ile yapışması yönünde tedavi uygulanmalıdır.
" } ] }